Karlskoga

Karlskoga, mitt i hjärtat av Värmland, är en stad som Alfred Nobel hade starka kopplingar till. Det var nämligen i en herrgård här som han bodde i när han vistades i Sverige. Det var även här som han bodde under sista åren i sitt liv. Karlskoga ligger ungefär ”mellan” Stockholm och Göteborg och omkringliggande städer. Det här gör det till en stad som inte är en alltför lång biltur bort för många av Sveriges invånare att besöka. 

När man besöker Karlskoga är det givetvis annat man kan passa på att göra. Något som är populärt är till exempel att koppla av vid Loka, eller släppa fram barnet inom sig på Bodaborg. Om man inte känner någon god vän i staden man kan bo hos, gör man rätt i att boka boende i god tid. Hotellen kan hittas genom att kontakta Karlskogas turistbyrå, eller göra några enkla sökningar på nätet (hotellkarlskoga.se och liknande sajter kan vara till hjälp här). 

Guidade turer

Den mest populära guidade turen i Karlskoga är troligtvis dem som hålls i Alfred Nobels Björkborn. Här bjuds deltagarna på dramatiserade turer med en rundvandring i huset där uppfinnaren spenderade stora delar av sitt liv. Under högsäsong krävs ingen bokning för den som vill ha en guidad tur. Trycket är då så pass stort att guidade turer sker enligt ett rullande schema. 

Det finns även teaterguidningar här. De sker varje en gång i timmen mellan 11 och 14. 

Karlskoga – snabbfakta

  • I Karlskoga bor det ungefär 27 000 invånare
  • Namnet kommer ifrån att kungen Karl IX ansåg att det var hans skogar, Karls skogar. 
  • Är Värmlands näst största tätort. 
  • Karlskoga har som tätort högst antal inregistrerade uppfinningar hos patentverket per capita. Detta då en stor del av stadens industrier sysslar med avancerad tillverkning.