Södertälje

Södertälje, som ligger strax söder om Stockholm, hamnar ofta i skuggan av huvudstaden när turister ska välja resmål eller saker att göra. Dock finns det en hel del saker att göra i staden som förtjänar mer uppmärksamhet. 

Turerna

Ett utmärkt sätt att utforska staden på är att gå en guidad tur. Till exempel finns det turer som visar upp de skulpturer som finns i Södertälje centrum. Det här kan låta som en väldigt kort vandring, då Södertälje centrum inte är så jättestort – men det finns många sevärda skulpturer här. En guidad tur kring dessa skulpturer brukar ta ungefär 1 och en halv timme, där man går ungefär 2 km sammanlagt om man ska hinna se de mest kända skulpturerna. 

Något annat som är populärt är att besöka Biologiska museet och få en guidad tur där. Biologiska museet är anrikt. Det är Södertäljes äldsta museum och stod färdigt redan 1913. I allmänhet rekommenderas det att du kollar in på Södertäljes Kommuns hemsida om du vill hitta bra guidade turer i Södertälje. De anordnar ofta guidade turer, särskilt under sommarhalvåret, och du bör absolut kunna hitta något som intresserar dig. 

De guidade turer som kommunen anordnar är ofta kring de mer klassiska sevärdheterna, och är dessutom ofta bättre anpassade för rullstolsburna. Tittar du efter de privat ordnade turerna, så kan du hitta lite mer äventyrliga guider. Till exempel finns turer på cykel.

Boende

Om du behöver åka en bit för att gå de guidade turerna, är det en god idé att boka hotell en bit i förväg. Vet du något boende på förhand bör du ringa och boka med god framförhållning – särskilt under högsäsongen då det kan vara en del tryck på de olika hotellen. Annars går det givetvis bra att använda sig av olika sökmotorer på nätet för att hitta något hotell som passar just dig (t.ex. Google helt enkelt, eller mer nischade hotellsodertalje.com och liknande sidor).

Exempel på större och mer populära hotell i Södertälje är Scandic och Quality Hotel. 

Lycka till med att utforska Södertälje genom guidade turer!